Datum: 28-1-2016

 

Levensduur van een lineaire unit.

 

Een belangrijk punt bij de aanschaf (TCO) van een lineaire unit is om een berekening te maken van de levensduur. Veel externe factoren kunnen de levensduur beïnvloeden en daarom kan de levensduur nooit exact voorspeld worden. Dat dit ook heel positief kan uitpakken voor een geheel door ons ontwikkelde en geproduceerde lineaire unit blijkt wel uit een onlangs uitgevoerde inspectie bij een klant. Bij deze klant hebben wij de meest gebruikte lineaire unit gemonteerd van het type LT135 van Lineairtechniek™, dit type lineaire unit kent meerdere uitvoeringen. Bij deze tandriem aangedreven lineaire unit zijn er zelfs na 11.000 gelopen kilometers nog geen serieuze gebruikssporen gevonden. Deze machine maakt acht slagen per minuut, vierentwintig uur per dag en dat zeven dagen in de week. 

 

 

De lineaire unit LT135 is in een dozenopzetter gebouwd. De slede is voorzien van een plaat waar onderaan de inktjetkop hangt. Deze inktjetkop print op de Plano waarna de doos wordt opgezet. De behaalde snelheden zijn niet hoog; ca. 800mm/s. De massa is op een vrij grote afstand van de slede waardoor er een grote momentbelasting ontstaat en een aanslag is op het functioneren van een normale lineaire unit. Vandaar ons advies om een LT135 van Lineairtechniek™ hiervoor in te zetten. Deze LT135 is voorzien van twee lineaire geleidingen die voorzien zijn van een profielrails en kogelomloopwagens. De profielrails zijn van een grootte -20- en zijn gemonteerd op een hartafstand van 90mm ten opzichte van elkaar. Deze hartafstand kunnen wij voor u als klant vergroten waardoor de momentbelasting ook zou mogen toenemen.
Er worden veel slagen gemaakt door deze lineaire unit en daarom is er gekozen voor een kogelomloopwagen die voorzien is van een kogelketting (life lubrication). Hierdoor is het benodigde smeerinterval 30(!) keer langer geworden dan bij een uitvoering zonder kogelketting.

 

Mocht u vragen hebben over deze lineaire unit of een andere lineaire unit van Lineairtechniek™, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

 

 

 


 


Nauwkeurig en herherhalings-
nauwkeurigheid

Wat is het verschil tussen nauwkeurigheid (juistheid) en herhalingsnauwkeurigheid (precisie)?

 

Er zijn talloze manieren om lineaire positionering zoals spindelaandrijving, tandriemaandrijving en tandheugelsystemen in te delen, echter de terminologie kan soms verwarrend zijn.

Lees meer >>


 

Homepage Almotion
Pneumatiek en lineaire eenheden

 


 

 Homepage Lineaire geleidingen